Değişim her zaman vardı ama günümüzde yaşanan küreselleşme ve bilgi çağı bu değişimi baş döndürücü hale getirdi. Artan rekabet, boyut değiştiren zorluklar her ne kadar bünyesinde riskler barındırsa da yeni fırsatları da beraberinde getirmeye başladı. Kurumlar da bu hızlı değişime ayak uydurmak için yeni kaynaklar, yeni araçlar ve yöntemler arayışına girdi. Bu arayışlar onlar için en büyük kaynağın insan olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Yönetici Koçluğu insan kaynağının potansiyel etkinliğini ve gelişimini sağlayan önemli bir araçtır.
Başta yöneticiler olmak üzere tüm çalışanların kendilerini yenilemeleri, farkındalıklarını geliştirmeleri, bilgilerini ve yaklaşımlarını değişime ayak uyduracak şekilde güncellemeleri gerekmektedir. Bu gelişim yöneticiler ve diğer çalışanların bireysel hedeflerinin kurumun hedef ve stratejilerine uygun olması yönünde birtakım ihtiyaçları ortaya çıkarır. Günümüzde Yönetici Koçluğu bu ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan en önemli araç olarak fark yaratmaktadır.
Yönetici Koçluğu, yöneticinin performans gelişimi, liderlik yaklaşımları, ekip yönetimi, şirket kültürüne, vizyonuna ve misyonuna uyum sağlaması, zaman ve stres yönetimi gibi konularda uygun çalışma ortamının ve gelişme şartlarının sağlanmasını hedefler.
Yönetici bu koçluk süreciyle;
Farkında olmadan yaptığı yönetsel hatalarını fark eder ve düzeltir,
Kendi değerlerinin farkına varır, kendini daha iyi tanır,
Yeni ve objektif bakış açısı kazanır,
Daha farklı olabilecek yönlerini fark eder,
Sorunlarını çözerken daha bilimsel ve rasyonel bir anlayış geliştirir,
Kişisel ve profesyonel yetkinliklerinin ve liderlik özelliklerinin farkına varır ve gelişimini sağlar,
Aile, sosyal hayat ve profesyonel hayat arasında bir denge kurarak kendine daha mutlu ve başarılı bir ortam yaratır,
Kendi potansiyelinin farkına varır ve gelişimini sağlar,
Tüm bunların etkisiyle de çalışanlarını yönetir ve yönlendirir.