Günümüzde artık bireysel olarak yapılanlar beklentileri karşılamaya yetmiyor. Artık çok farklı bilgi ve teknolojilerin bir araya getirilmesiyle elde edilebilecek ürün ve hizmetler talep ediliyor. Bu durumu basit olarak tekli kapasitenin yeterli olmaması olarak tarif edebiliriz. O zaman yapılması gereken tek şey ortak akıl geliştirmektir. Takımlar da bu amaca hizmet eder.
Özetle günümüzde iş ortamı; her zamankinden daha fazla rekabetçi, daha karmaşık ve daha zor, müşteri beklentilerinin her zamankinden daha fazla olduğu bir ortam haline geldi. Takım Koçluğu bu ortamda yüksek performanslı takımların oluşumuna ve sürekliliğine destek sağlar. Şirkette bir çalışma kültürü yaratır ve değişim kültürünü destekler. Takım Koçu takımda yer alan farklı enerjileri, deneyimleri ve bilgelikleri birleştirici ve arttırıcı etkilerin ortaya çıkmasını sağlar.
Hangi durumlarda Takım Koçluğuna ihtiyaç duyulur?
- Organizasyonun değişim sürecinde,
- Takım iyi çalışmıyorsa, performans düşükse,
- Yeni bir proje başlangıcında,
- Takım içinde kişisel kavgalar, dedikodular olduğunda, iletişim bozukluğu yaşandığında,
- İşten çıkarılmaların arttığı bir dönemde,
- Takım Koçluğuna ihtiyaç duyulur.
Her takımı bir sistem gibi düşünmek lazımdır. Hal böyle değişim, gelişim ve fark sistem üzerinde sağlanmalıdır. Bu nedenle takım koçu takım elemanlarına bireysel olarak koçluk yapmaz.
Takım koçluğu ile takım üyeleri birbirine güvenmeyi, açık iletişim kurabilmeyi, birbirini dinlemeyi ve birbirine saygı göstermeyi öğrenir. Ortaya çıkan sonuç hem takım elemanının hem de takımın performansını arttırır ve iş yerinde yüksek performans kültürü oluşumuna katkı sağlar.