Koçun Varlığı

Koçun Varlığı

Değişen ve gelişen dünyada, değişime ayak uydurmak, hatta buna öncü olmak insanları birtakım arayışlara sürüklemektedir. Bu arayış sırasında insanlar zaman zaman belirsiz ve karmaşık durumlarla karşılaşır, ilerlemek için desteğe ihtiyaç duyarlar. İşte koçluk da böyle bir ihtiyaçtan doğmuştur. Koçluk bu ihtiyaçlara cevap veren bir dizi yöntemlerden oluşur. Koçlar için, bu koçluk yöntemlerini uygularken iyi bir performans ortaya koyabilmeleri büyük önem arz eder. Başarılı koçlar, koçluk yolculuğu boyunca uzun ve çaba gerektiren bir gelişim süreci yaşarlar. Bu süreç, iyi bir eğitim almak ve koçluk yetkinliklerine sahip olmakla başlar, devamında koç ’un tüm bu kazanımlarını kendi yetenekleriyle birleştirerek içselleştirmesi ve kendi doğasında, olması gerektiği anda hayata geçirmesiyle gelişir.

Koçluk görüşmesi sırasında koç, görüşmenin akışına göre o güne kadar öğrendiği ve tecrübe edindiği koçluk yetkinliklerini kullanarak danışanla bir yolculuğa çıkar. Koçluk zamana bağlı olarak gelişmez. Koçlukta sahip olunan an şimdiki andır. Koçluk için bir şimdiler serisi diyebiliriz. Koç, bir sonraki adımı düşündüğünde dikkatini o ana veremeyecek demektir. İyi koçlar bir sonraki adımı bildiklerini varsaymazlar, bütün kaynağın danışanda olduğunu iyi bilirler. O an kendi gündemlerini unutup, sadece danışan için oradadır ve onun için en doğru seçimi yaparlar. Onlar için o an en değerli şey; Bir parça geri bildirim mi? Etkili bir soru mu? Bir içgörü mü? Yapıcı bir yüzleştirme mi? Cesaretlendirici bir kelime mi? Hiçbiri... Sadece sessizlik mi? Usta koçlar sezgileri ve asil niyetlerinin rehberliğiyle her an bu seçimleri yaparlar. (Thompson 2017: 198) Tüm bu seçimler koçun varlığıyla ortaya çıkarak koçluk performansında etkisini gösterir. Bir koç, koçluk yetkinliklerini içselleştirdiği ve bir yaşam felsefesi haline getirebildiği ölçüde usta koç olma yolunda emin adımlarla ilerler.

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), 11 temel koçluk yetkinlik tanımlamıştır. Yetkinliklerin her biri, kendi içinde büyük önem arz etmesinin yanında, koçun varlığı diğer yetkinliklerle olan etkileşimleri açısından çok daha değerlidir.