İşletme Koçluğu Nedir?

İşletme Koçluğu Nedir?

İşletme koçluğunu bir şirketin ve çalışanlarının daha fazla netlik, odaklanma ve sonuçlar elde etmesi yönünde mevcut potansiyellerini arttıran bir süreç olarak tarif edebiliriz. Bir iş ortamında gerçekleşir ve bireyin hedeflerine odaklanmanın aksine, bir bütün olarak iş hedefleri ve başarısı üzerine yoğunlaşılır. İşletmenin boyutu ne olursa olsun çalışanların performansını iyileştirmeyi ve şirketin karlılığını arttırmayı amaçlar. işletme koçluğu, şirketler için kurum kültürünü geliştirmek ve daha başarılı olmak için stratejik bir girişim olarak görülür.

İşletme koçları hakkında yaygın bir yanılgı, onların iş uzmanı olduklarıdır.  İşletme koçunun kapsamlı bir iş bilgisi ve deneyimi olsa bile kaliteli bir koçluk hizmeti sunması için iş alanınızda uzman olması gerekmez. Bir işletmede hangi pozisyonda çalışıyor olursanız olun işinizin uzmanı sizsiniz. Koçun rolü, işinizi geliştirmeniz adına kendi çözümlerinizi, stratejilerinizi ve bir eylem planı oluşturmanızı sağlayacak süreçte size eşlik etmektir. Bir işletme koçu, planı uygulamak, sonuçlardan öğrenmek, planı revize etmek ve daha fazla eylemde bulunmak için objektif, tarafsız sorumluluk sunar. İyi bir işletme koçu, bireyleri kendi performansını ve şirketin genel performansını iyileştirmek için tutarlı eylemlerde bulunmaya teşvik eder, hesap verebilirlik yapılarının oluşturulmasına da yardımcı olur.

İşletme Koçluğunun Faydaları Nedir?

İşletme koçluğu, bireysel koçluğun aksine, kolayca ölçülebilen bir fayda-karlılık sağlar. Gelirleri arttırmak ve/veya maliyetleri azaltmak yönündeki performansı ortaya çıkartarak şirketin karlılığını arttırmayı amaçlar.

Günümüz modern şirketleri çalışanlarının değerini bilir ve anlar. Onların performanslarına, refahlarına ve mesleki gelişimlerine yatırım yapar. Mutlu ve motivasyonu yüksek bir çalışanın daha üretken olduğunu bilir.

Koçluk, şirketlerin çalışanlarında değişim ve dönüşüm yaratması için mevcut olan en iyi araçlardan biridir.

Şirket Avantajları:

2009'da yayınlanan ICF Küresel Koçluk Müşteri Araştırmasına göre , işletme koçluğu alan müşteriler daha iyi ekip çalışması, daha net hedefler ve daha iyi iletişim dahil olmak üzere çeşitli iş geliştirmeleri bildirdiler.

Kendi ifadeleriyle, şirketlerinde deneyimledikleri faydalardan bazı örnekler:

·        Daha iyi kurum kültürü oluşumu

·        Daha cesur konuşmalar, daha fazla niyet, daha stratejik yaklaşım

·        Bir iç koçluk ortamı sağlaması

·        İnsanlar birbirlerini dinlemeleri, birbirlerine destek olmaları ve işe gelmekten daha çok keyif almaları

·        Performans artışı

·        Çok daha iyi bir takım ruhunun oluşması

·        Daha iyi iletişim, ortak vizyon anlayışı, çok yüksek karşılıklı güven oluşumu

·        Yönetim ve personel arasında pozitif yaklaşımlar

Bireysel Faydaları:

ICF tarafından anket yapılan 2.130 müşteriden %70'ten fazlası aşağıdaki beş alanda önemli gelişmeler bildirdi:

·        Özsaygı/özgüven (%80)

·        İlişkiler (%73)

·        İletişim becerileri (%72)

·        Kişel beceriler (%71)

·        İş performansı (%70)

Bahsedilen diğer iyileştirme alanları şunlardır:

·        İş yaşam dengesi

·        Sağlık

·        Kariyer fırsatları

·        Kişisel organizasyon

·        Şirket yönetimi

·        Zaman yönetimi

İşletme Koçluğu Kimler İçindir?

İşletme koçluğu, kurum kültürünü geliştirmek ve daha başarılı olmak için çalışanlarının büyümesine ve gelişmesine yatırım yapmak isteyen şirketler veya kuruluşlar içindir. Ayrıca, organizasyonlarda yüksek çalışan sürkülasyonu, çalışanlarında moral bozukluğu, tükenmişlik sorunu, zayıf iletişim, artan kalite problemleri ya da düşen satış rakamları gibi sorunları olan işletmeler için iyi tasarlanmış işletme koçluğu programı etkili olacaktır.

Üst düzey yöneticiler için genellikle yönetici koçluğu veya liderlik koçluğu adı altında koçluk hizmeti verilir. Şirketler yöneticileri için koçluğa yatırım yapar, çünkü onlar, şirketteki en yüksek ücretli kişilerdir ve organizasyon içinde değişim yaratmaktan sorumlu kişilerdir.

Orta düzey yöneticiler için genellikle liderlik koçluğu adı altında koçluk hizmeti verilir. Amaç, orta düzey yöneticinin liderlik etme yeteneğini geliştirmek veya orta düzey yöneticiyi daha üst düzey bir role yaklaşan bir yükselişe hazırlamak olabilir.

Ön hat personeli için bazen performans koçluğu veya bir grup girişiminin parçası olarak verildiği takdirde takım koçluğu adı altında koçluk hizmeti verilir.